Menu

Mode Gelap

SENI DAN BUDAYA · 21 Mar 2010 21:17 WIB

SENI KUDA RENGGONG

Reporter: Admin | Editor: Admin


 SENI KUDA RENGGONG Perbesar

Kuda Reseni-kuda-renggong.html/kuda-renggong">kuda renggong" src="http://sumedangonline.com/wp-content/uploads/2010/03/kuda-renggong.jpg" alt="" width="182" height="170" />nggong merupakeun salah sahiji seni pintonan rakyat nu asalna asli ti Sumedang.   Kata “renggong” dinaseni ieu mangrupa metatesis tina kata  ronggeng nyaeta kamonesan  cara lengkah kuda nu meunang ngalatih keur nari dina pirigan musik kendang.  Kuda ditumpakan ku budak sunat nu diarak.

Nurutkeun sajarahna  Kuda Renggong muncul awalna ti desa Cikurubuk, Kecamatan Buah Dua. Terus nyebar ka unggal kacamatan kalawan dipikaresep ku warga Sumedang tug nepi ka ayeuna jadi budaya lamun seug nyunatan budak.

Salaku  seni pintonan rakyat, kuda renggong ngarupakeun seni helaran atawa pawai tina kuda nu dirarangkenan ku pakean khusus. asesoris kuda jeung kalengkepan musik pangiring, para juru tari, jeung sajabana.  Dina sapopoe perlengkapan musik pengiring, para penari, dll.  Kuda renggong geus jadi seni tradisional Sumedang nu manggung boh di tingkat nasional malah Internasional.

Makna  simbolis dumasar sababaraha katerangan nyebutkeun makna spiritual nembongkeun sumanget nu muncul ngarupakeun rangkaian upacara inisiasi ti saurang lalalki nu disunat.  Kakuatan kuda renggong dipintonkeun ngabekas dina ati sanubari budak sunat tur pakean nu dipake budak sunat model pakean gatot kaca ngarupakeun perlambang figur pahlawan anu gagah.   Makna interaksi antar mahluk ciptaan Pangeran : aya kesadaan para pelatih Kuda Renggong dina mintonkeun kamampuan  atraksi kuda,  teu saukur sawates binatang piaraan tapi oge diposisikeun salaku mahluk pangeran nu diogo, dipiara, tur dibere pakean jeung sajabana.   Makna teatrikal: atraksi  Kuda Renggong nu bisa silat, tari jeung sajabana ngarupakeun sajian langka kusabab teu kabeh kuda bisa kitu.  Makna universal: tisaprak zaman manusia wanoh jeung sato kuda, geus jadi bagian tina hirup manusa di unggal bangsa nempatkeun kusa simbol kakuatan, kajantanan, kapahlawanan jeung nu ngabogaan wibawa gede.

Artikel ini telah dibaca 136 kali

Baca Lainnya

Grup Simpay Panaratas Tandang ke Prancis Bawa Misi Kebudayaan Nasional Indonesia

8 November 2023 - 22:01 WIB

Kepala Dinas Pariwisata Kebudayaan Kepemudaan dan Olaharaga Kabupaten Sumedang melepas rombongan Simpay Panaratas Gus To De Prancis. Rombongan yang membawa misi memperkenalkan kesenian Indonesia di Prancis, di lepas Nandang Suparman di Kantor Dinas Pariwisata Budaya Kepemudaan dan Olaharaga Kabupaten Sumedang. Rabu, 8 November 2023.

Tari Kolosal Seniman Sumedang Bikin Kagum Presiden Joko Widodo

18 Februari 2023 - 14:30 WIB

Seniman Sumedang saat unjuk kabisa di depan Presiden Joko Widodo.

Audensi dengan Bupati, HAPMI Kabupaten Sumedang Agendakan Gelar Pagelaran Seni di GIM

16 Februari 2023 - 18:54 WIB

Himpunan Artis Penyanyi dan Musisi Indonesia (HAPMI) Kabupaten Sumedang saat melakukan audensi dengan Bupati Sumedang. Rabu, 15 Februari 2023.

Tim Tari Umbul SMPN 1 Sumedang Meriahkan Pembukaan Liga Pelajar Tingkat SLTP

12 Januari 2023 - 21:19 WIB

Tim tari umbul SMPN 1 Sumedang turut andil saat Pembukaan Liga Pelajar Tingkat SLTP di Stadion Ahmad Yani, Sumedang. Kamis, 12 Januari 2023.

Adanya Geo Theater Rancakalong, Para Petani Ketiban Rezeki

10 Januari 2023 - 21:41 WIB

Perkebunan di sekitar Geo Theater Rancakalong Sumedang.

Tarik Wisatawan, Bupati Sumedang Berharap Setiap Hari Geo Theater Ada Tampilan Atraksi Seni

9 Januari 2023 - 21:54 WIB

Geo Theater Rancakalong Sumedang
Trending di Pilihan Redaksi